We zijn druk in de weer met de duizenden metingen van 2013. Meer dan 200.000 foto’s hebben we opnieuw geanalyseerd. Hiervan maken we “iSPEX-kaarten” van Nederland. Deze sturen we naar een wetenschappelijk tijdschrift, om aan te tonen dat iSPEX goed werkt. Het tijdschrift zorgt voor een strenge controle door anonieme wetenschappers. Tot die tijd mogen we de iSPEX-kaarten niet openbaar maken. Zodra de wetenschappelijke publicatie (in het Engels) uitkomt, zullen wij daar een Nederlandstalige uitleg van geven.
Wat betekenen de iSPEX-kaarten? Uit de iSPEX-metingen leiden we de “Aerosol Optical Thickness” (AOT) af. Dit is een maat voor de doorzichtigheid van de lucht. Die wordt kleiner als er veel fijnstof in de lucht zit. De iSPEX-metingen kunnen we zo direct vergelijken met andere AOT-metingen op de grond en vanuit satellieten. De AOT laat fijnstof zien op leefniveau, maar ook op grotere hoogte als daar stof zit. In juli 2013 zaten er rookwolken van bosbranden in Amerika hoog boven Nederland. Dat konden we met andere meetapparaten duidelijk zien. De iSPEX-AOT-kaarten kunnen niet eenvoudig vertaald worden in lokale luchtkwaliteit. Inmiddels zijn we ook druk bezig om meer stofeigenschappen (deeltjesgrootte en ruwe samenstelling) uit de iSPEX-metingen te persen.
iSPEX-app crash & iPhone 5S/C Onder het meest recente besturingssysteem van de iPhone (iOS7) kan de iSPEX-app crashen. Wij werken aan een oplossing. We zijn ook bezig met een update voor de iPhone 5S en 5C.
De volgende meetdag Alle iSPEX-metingen zijn nog steeds erg welkom. Daarmee kunnen we verschillen in fijnstof in de tijd en met de seizoenen onderzoeken. We willen graag binnenkort weer een meetdag uitroepen. Gooit u uw iSPEX-opzetstukje daarom niet weg!
De enquete over het iSPEX-project We hebben veel geleerd van onze enquete onder iSPEX gebruikers. De resultaten van de enquete zullen wij ook publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift, en daarna hier bespreken.
iSPEX in de Tweede Kamer Het iSPEX-project staat nog steeds volop in de schijnwerpers. In de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Mansveld projecten zoals iSPEX officieel omarmd. Zie deze link, en zoek naar “iSPEX”.
De toekomst van het iSPEX-project Vanuit zowel binnen- als buitenland ontvangen wij vele verzoeken om het iSPEX-project uit te breiden. We zijn bezig met plannen om dit op wereldwijde schaal mogelijk te maken. Daarin nemen we de suggesties voor verbeteringen mee die we van de deelnemers hebben ontvangen.