Op dit moment worden er al veel fijnstof metingen gedaan. Nederland voldoet aan de gestandaardiseerde manier waarop Europa van ons vraagt fijnstof te meten. Helaas is er ook nog een heleboel informatie over fijnstof die we (nog) niet meten. Vooral het op afstand karakteriseren van de fijnstof deeltjes is op dit moment een grote uitdaging. Juist op dit gebied kunnen SPEX en iSPEX veel betekenen.
Huidige methodes van meten vanuit de ruimte
Een meting met een satelliet vanuit de ruimte geeft in één keer informatie over alle plaatsen op aarde. Omdat de satellietbanen vaak maar één keer per dag over een bepaalde plaats komen kunnen we hiermee niet goed veranderingen zien. Hierdoor vullen de grondmetingen en satellietmetingen elkaar goed aan.
Huidige methodes van meten vanaf de grond
- RIVM: LML en overige PM 10/2.5 metingen
- AERONET sunphotometer
- Lidar
Een meting vanaf de grond biedt alleen lokale informatie. In feite heeft iedere methode zijn beperkingen. Zo kunnen bijvoorbeeld PM 10 (of 2.5) metingen allen zeer lokaal bepalen hoeveel stofdeeltjes er kleiner dan 10 (of 2.5) micrometer zijn. Welke grootteverdeling de stofdeeltjes precies hebben, of wát het precies voor fijnstof is (chemische samenstelling), wordt hierbij niet gemeten. Hier zijn aanvullende instrumenten voor nodig.
iSPEX methode
Het iSPEX instrument is afgeleid van het ontwerp van SPEX. De methode om met iSPEX fijnstof te meten door middel van spectropolarimetrie is ook vergelijkbaar met de manier waarop we dit met SPEX doen, behalve dat we nu met een minder nauwkeurig instrument veel vaker en op meer verschillende plaatsen gaan meten. Dit grotere aantal metingen en aantal meetplaatsen kan worden bereikt door middel van crowdsourcing.
Het iSPEX project is een experiment, waarbij we willen kijken of we werkelijk informatie kunnen toevoegen aan het huidige arsenaal van fijnstof metingen. Daarom zullen we tijdens de nationale iSPEX meetdag proberen om met zoveel mogelijk verschillende instrumenten te meten. Dan kunnen we onze resultaten direct vergelijken met de resultaten van andere meetmethodes. Voor meer informatie over de andere fijnstof metingen zie de pagina Wetenschappelijke fijnstofmetingen van het RIVM.