iSPEX op school

Geplaatst door .

De aanmeldingen voor de iSPEX meetdag en de scholenwedstrijd zijn gesloten!

Tenzij u al opzetstukjes heeft (besteld), dan kunt u zich nog aanmelden voor de prijsvraag!

iSPEX is een nieuw meetinstrument voor de iPhone (4, 4s en 5), waarmee fijnstof in de atmosfeer kan worden gemeten. Met iSPEX wordt je iPhone zo omgebouwd in een wetenschappelijk instrument! Om te kunnen testen of de meettechniek van iSPEX op grote schaal werkt, wordt in de periode van 15 mei tot 30 juni de Nationale iSPEX-meetdag georganiseerd.

Voor dit citizen science project zijn 10.000 mensen nodig om de meettechniek te testen. Daarom worden 10.000 opzetstukjes verspreid over heel Nederland. En daar kunnen we uw hulp goed bij gebruiken! Als uw klas/school wilt meedoen aan de meetdag, geeft u zich dan nu op via prijsvraag@ispex.nl en vermeldt:

  • De naam en het adres van de school
  • Welke klas er meedoet
  • Hoeveel iSPEX-opzetstukjes er zullen worden gebruikt

Als u de opzetstukje heeft ontvangen en u deze gaat uitdelen onder de leerlingen, dan moeten de uiteindelijke eigenaren van een iSPEX-opzetstukje zich registreren via www.ispex.nl/registratie, zodat hun iPhones geregistreerd zijn voor de meetdag.

Speciaal voor het primair en voortgezet onderwijs organiseert iSPEX de volgende evenementen:

Maak kans op een bezoek van het Mobiel Planetarium!

iSPEX nodigt scholieren in het primair en voortgezet onderwijs uit voor een unieke kans om voor één dag zelf wetenschapper te worden! En als u zich voor 1 mei met uw klas aanmeldt voor de Nationale iSPEX meetdag, maakt uw school kans op een bezoek van het Mobiel Planetarium!

De spelregels voor de onderwijs-prijsvraag die iSPEX ter gelegenheid van de nationale iSPEX-meetdag organiseert, zijn:

  • Maak op de meetdag een leuke en originele foto van de klas/leerlingen die aan het meten zijn met iSPEX
  •  Maak een verslag van de meetdag van ongeveer 500 woorden waarin duidelijk wordt wat de leerlingen hebben geleerd over fijnstof, het spectrum van licht, polarisatie, en de techniek achter iSPEX
  • Stuur uw foto en verslag naar prijsvraag@ispex.nl
  • Vermeld de naam, het adres, het e-mailadres en het telefoonnummer van de school
  • Vermeld wie de fotograaf is, en wie het verslag heeft geschreven

Het iSPEX-team kiest de uit de inzending de leukste foto met het beste verslag. De winnende klas krijgt een bezoek van het Mobiel Planetarium! De nummers 1 t/m 10 krijgen een eervolle vermelding (met foto!) op de iSPEX-website. Meer informatie over het Mobiele Planetarium van NOVA vindt u hier: http://www.astronomie.nl/#!/onderwijs/docenten/mobiel-planetarium/

Doe mee met het GLOBE aerosolen project!

Naast de Nationale iSPEX meetdag organiseert het Nederlandse GLOBE Aerosolen project samen met het iSPEX team ook een langere meetcampagne. Het GLOBE Aerosolen programma maakt sinds 2002 gebruik van een speciaal voor GLOBE ontworpen handige zonfotometer voor het bepalen van de aerosol optische dikte (AOD), een maat voor de hoeveelheid fijnstof in de atmosfeer.  Van 15 mei tot en met 30 juni zal het nieuwe iSPEX worden vergeleken met deze bestaande meetmethode van GLOBE Aerosolen.

Wilt u meer weten en/of met uw school deelnemen aan deze meetcampagne? Kijk dan op http://www.knmi.nl/globe/meetcampagne_ispex.html. Deelnemers zijn van harte welkom!

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar educatie@ispex.nl