Het iSPEX project gaat Europa in

Geplaatst door & geschaard onder nieuws.

De nationale iSPEX meetcampagne in 2013 krijgt vervolg met iSPEX-EU! Van 1 september tot 15 oktober 2015 gaan ditmaal in verschillende grote steden door heel Europa, waaronder Athene, Barcelona, Londen en Milaan, burgerwetenschappers de straat op om de lucht in hun stad te bemeten met iSPEX.

Het iSPEX project organiseert deze meetcampagne in het kader van het Internationaal Jaar van het Licht 2015 en als onderdeel van LIGHT2015, een project dat wordt gefinancierd binnen Horizon2020, het onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Commissie.

In de afgelopen maanden werkte het iSPEX team nauw samen met een groot aantal internationale partners om de start van iSPEX-EU in een tiental van Europa’s bekendste steden mogelijk te maken. Op 1 september gaat de meetcampagne van start in Athene,Barcelona, Belgrado, Berlijn, Kopenhagen, Londen, Manchester, Milaan en Rome. Gedurende de daarop volgende weken zullen in elk van deze steden honderden burger- en professionele wetenschappers op wolkeloze dagen met iSPEX het fijnstof in hun stad gaan meten.

Plekken in europa waar burgers en wetenschappers meedoen aan de iSPEX-EU campagne van 1 September tot 15 October 2015.

Voor de meetcampagne zijn in totaal 9.000 opzetstukjes beschikbaar en in de deelnemende steden uitgedeeld. Helaas, vanwege dit beperkte beschikbare aantal, kunnen we in Nederland ditmaal geen nieuwe opzetstukjes uitdelen. Maar natuurlijk mag ook Nederland niet aan deze campagne ontbreken. Nam je deel aan de meetcampagne in 2013? Haal dan je iSPEX opzetstukje onder het stof vandaan en doe mee met ook dit Europese experiment!

Van 1 september tot 15 oktober kun je op alle dagen met iSPEX naar buiten om metingen van de wolkeloze lucht te doen. Met behulp van jouw iSPEX metingen en die van duizenden andere burgerwetenschappers gaan we zo het fijnstof in zowel Nederland als in de verschillende deelnemende Europese steden in beeld brengen.’

De Europese campagne is voor het iSPEX project, evenals de nationale meetdagen in 2013, echt weer een experiment. ‘We weten bijvoorbeeld dat heel veel van het fijnstof in Nederland afkomstig is uit het buitenland; afhankelijk van hoe de wind staat kan de hoeveelheid flink variëren. Het is dus extra interessant om met iSPEX een blik buiten Nederland te werpen.’ Daarbij focust het team zich nu allereerst op steden, niet alleen omdat de problematiek hier het grootste is, maar ook omdat er de meeste deelnemers voor een nauwkeurige iSPEX fijnstof kaart gevonden kunnen worden. De grootste uitdaging voor iSPEX-EU is het overdragen van de organisatie aan enthousiaste lokale partners.

Lees meer over iSPEX-EU op www.ispex-eu.org. Meedoen? Installeer dan ook de nieuwste, internationale van de iSPEX-app voor de iPhone 4(s), 5(s). Volg de meetcampagne op twitter @ispex_eu, en de Nederlandse activiteiten via #Nederland en natuurlijk via @ispexnl.