Introductie iSPEX

Geplaatst door .

iSPEX is een geheel nieuwe manier om fijnstof te meten. Door een opzetstukje voor de lens van je iPhone te klikken verander je dit alledaagse gebruiksvoorwerp in een wetenschappelijk instrument. Dit instrument meet eigenschappen van kleine deeltjes in de lucht: fijnstof.

Het principe is gebasseerd op dat van de Spectropolarimeter for Planetary EXploration (SPEX), maar is aangepast om door zoveel mogelijk mensen te kunnen worden gebruikt. Het betrekken van het publiek bij fijnstof onderzoek doen we niet alleen omdat we het belangrijk vinden dat mensen meer leren over fijnstof in onze atmosfeer; we doen het vooral omdat we denken dat deze methode ook echt meer informatie kan opleveren over fijnstof dan nu beschikbaar is. Oftewel, we willen onze deelnemers ook echt wetenschap laten bedrijven!

Waarom zouden we niet iedereen hierbij betrekken? Het gaat namelijk over een onderwerp dat ook iedereen aangaat. Fijnstof heeft namelijk een grote invloed op ons leven, zonder dat we dit altijd doorhebben. Zo beinvloeden juist de kleine deeltjes onze gezondheid, kunnen vliegtuigen niet opstijgen  als er (tot nu toe onzichtbaar) vulkaanas in de lucht zit en is fijnstof dé grote onbekende factor in het klimaat debat. Want naast dat er al veel over bekend is, er is nog veel meer dat we niet weten over fijnstof!


Juist deze onbekendheid willen wij wegnemen met iSPEX. Dit hopen we te doen door het publiek bij te laten dragen aan het onderzoek naar fijnstof, en zo fijnstof eigenschappen in kaart te brengen voor wetenschappers die hier vervolg onderzoek naar kunnen doen. Wij hopen dat ook u ons hierbij wilt helpen.