Nationale iSPEX meetdag

Geplaatst door .

Aan het begin van de zomer van 2013 gaan we een landelijke iSPEX meetdag organiseren. Hiervoor is nog geen exacte datum geprikt, omdat een iSPEX meting erg afhankelijk is van het weer: we hebben blauwe lucht nodig! Wij hopen deze landelijke meetdag te organiseren in mei of juni van 2013 en proberen deze dag in het hele land in één keer te houden. Als het weer dit echter niet toelaat kan het zijn dat we Nederland in delen opknippen, waarbij we bijvoorbeeld per provincie een meetdag organiseren.
Wanneer de meetdag plaatsvindt is dus helemaal afhankelijk van het weer, met name van de hoeveelheid wolken gemiddeld over Nederland. Via deze link is de verwachting of het een iSPEX dag over heel Nederland wordt te zien voor de komende drie dagen.

Het streven voor deze meetdag is dat 10.000 mensen verspreid door Nederland, één, of beter nog, meerdere iSPEX metingen per persoon doen. Door dit grote aantal metingen halen we dus ook een grote hoeveelheid informatie op. Wat voor soort resultaten te verwachten zijn van zo’n meetdag zal de komende maanden duidelijker worden. Hierbij kan gedacht worden aan een landelijke stofkaart met een globaal overzicht van verschillende stofeigenschappen, zoals de LML kaart hieronder.

PM10 kaart van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit (RIVM)