Klimaatjournalist Bernice Notenboom op weg naar Groenland met iSPEX op zak

Geplaatst door & geschaard onder nieuws.

Op 4 mei is Bernice Notenboom, klimaatjournalist en expeditieleider, met haar team naar Groenland vertrokken voor het tweede deel van de Arctic March. Komende weken zal zij onderzoek doen naar de effecten van klimaatverandering in het poolgebied. In haar bagage ook iSPEX.

In 2014 heeft Bernice Notenboom een expeditie (de Arctic March) ondernomen vanaf de Noordpool naar Canada om aandacht te vragen voor de fragiele balans in het Noordpoolgebied. En dat heeft ze geweten. Tegen alle verwachtingen en langjarig gemiddelden in heeft ze vooral storm en tegenwind gehad. Het ijs smolt op een gegeven moment zo hard dat ze met haar team geƫvacueerd is.

Bernice krijgt iSPEXles

De expeditie heeft haar getriggerd om onderzoek te doen naar de oorzaken van de klimaatveranderingen en de druk die op het poolgebied wordt uitgeoefend. Bereikt het fijnstof uit de westerse wereld dit afgelegen gebied? Wat zijn de gevolgen in het poolgebied als de scheepvaartroute boven langs Rusland een gangbare route wordt? Versterkt fijnstof de afname van het poolijs? Dit zijn een aantal vragen waarop antwoord wordt gezocht.

Het RIVM heeft voor Bernice een meetprogramma opgezet om luchtverontreiniging te meten met lichtgewicht instrumenten. Ook een iSPEX opzetstukje gaat mee om fijnstof mee te meten. Als er tenminste genoeg blauwe lucht is! Naast fijnstof gaat Bernice roet meten, en hangt ze speciale buisjes aan haar slee om zwaveldioxide en stikstofdioxide te meten.

Van 5 tot en met 23 mei 2015 zal de expeditie onderzoek doen op zowel het zee-ijs als op de bergen en gletsjers van Groenland. Vanaf Groenland zal Bernice haar ervaringen met ons delen via Facebook: The Arctic March, Twitter @arcticmarch en Instagram (The Arctic March).