Waarom is het van belang?

Geplaatst door .

Er zijn erg veel redenen om meer te willen weten over fijnstof. Hieronder volgend de belangrijkste redenen.

Jaarlijks sterven er alleen al in Nederland duizenden mensen voortijdig door het inademen van fijnstof

Gezondheid:

Fijnstof is van grote invloed op onze gezondheid. Vooral kleine deeltjes hebben de neiging om diep in de longen door te dringen, en daar te blijven. Ook kunnen ze vervolgens de bloedbaan in komen. Lees hier meer over de gezondheidseffecten van fijnstof.

In 2010 verloren de Europese luchtvaartmaatschappijen meer dan 1 miljard euro door de vulkaanuitbarsting op IJsland.

Economie:

De invloed van fijnstof op de economie is veelzijdig. Het best wordt dit duidelijk als vliegtuigen niet mogen opstijgen na een vulkaanuitbarsting. Dit verbod kan gelden omdat onbekend is hoeveel as er in de wolk zit: we kunnen wèl de plaats en hoogte waarnemen, maar niet goed de hoeveelheid as. Er is behoefte aan betere metingen. Lees hier meer over het effect van vulkaanas.

Klimaat:

Er is veel te doen over de wereldwijde verandering van het klimaat. Vooral de invloed van koolstof-dioxide wordt hierbij veel besproken. Veel minder heeft men het over de invloed van fijnstof op het klimaat, terwijl over deze invloed nog veel onbekend is. De invloed hangt af van het soort fijnstof. Het ene type fijnstof heeft een afkoelend effect, terwijl het andere juist een opwarmend effect heeft. Bovendien verandert fijnstof de eigenschappen van bewolking wat ook een effect op het klimaat heeft. Hoe groot deze effect samen zijn is nog onduidelijk. Dit vraagt om betere meetmethodes.

Hieronder een aantal links naar teksten die de invloed van fijnstof op het klimaat beschrijven: KNMI; Climetepedia; IPCC