De laatste stap?

Geplaatst door & geschaard onder nieuws.

Dominika Dabrowska (links) en Olga Muñoz (rechts) tonen ons het IAA Cosmic Dust Laboratory

Drie leden van het iSPEX team waren deze week in Granada voor de Europese Aerosol Conferentie (EAC 2012). Hierdoor kwam het erg goed uit om eens een bezoekje te brengen aan het IAA Cosmic Dust Laboratory. Dit laboratorium van het Instituto de Astrofísica Andalucía maakt de vertaalslag tussen specifieke soorten fijnstof en hun verstrooiingseigenschappen voor meer verstrooiingshoeken dan iSPEX ooit zal kunnen meten.


iSPEX meet het licht na verstrooiing door onbekende deeltjes voor meerder verstrooiingshoeken. De database die met dit IAA Cosmic Dust Laboratory, is samengesteld, de Amsterdam-Granada Light Scattering Database, kan ons helpen om vervolgens te bepalen van welke deeltjes we het zonlicht hebben zien verstrooien. In de foto rechts zien we iSPEX met vijf zeer kenmerkende soorten fijnstof: Sahara zand uit Tunesië en Libië en vulkanisch as uit Mt. Spurr (Alaska), van Mt. st. Helens (Washington State) en Lokon (Sulawesi).

Hester Volten kon niet nalaten de tijden te laten herleven waarin ze nog werkte aan dit instrument. Ze probeerde nog eens aerosol metingen te doen, dit keer echter met iSPEX. Het IAA Cosmic Dust Laboratory verlicht een constante stroom deeltjes met een laser. Vervolgens laat het een polarimeter rond de verlichtte deeltjes draaien op een ring, waardoor het mogelijk is om de polarisatie van het verstrooide licht van bijna alle strooihoeken te meten. De Amsterdam-Granada Light Scattering Database is een database met de polarimetrische metingen van licht dat is verstrooid op een zeer groot aantal verschillende soorten fijnstof. In onze zoektoch naar de karakterisatie van fijnstof zou deze database nog best wel eens de laatste stap kunnen vormen. De volgende film van Lightcurve Films geeft een zeer goede indruk van dit fascinerende instrument.